Tona Sisteme De Cosuri 2018

In urma un an am celebrat cei 125 Ani de existenta :Tona Schornsteine! Sunt 126 Ani de productie si comercializare sisteme de cosuri profesionale, cosuri de fum ceramice fabricate in Germania, Cosuri de fum de cea mai buna calitate, testate si certificate in Germania, fara compromisuri. Tona a demonstrat de-a lungul timpului consecventa, standard ridicat al calitatii si siguranta pe termen lung.

2018 este anul schimbarii in compania Tona. Cu toata linia de productie schimbata in anul 2017, cu tehnologie de ultima ora in productie si testare, Tona decide renuntarea la tubul din samota traditional, cel cu care suntem obisnuiti in Romania de peste 20 ani, decide la renuntarea tuburilor cu imbinare ‘nut-feder”, a tuburilor ceramice Tona Din.Prin aceasta miscare, Tona obliga si ridica standardele calitatii in domeniul cosurilor de fum la calitate si produse premium. Pretul Tona Tec in Romania va fi cel al sistemelor Tona Din, similar sistemelor ceramice din piata, dar produsele care se pot compara din punct de vedere al calitatii vor fi aproape zero.

2018 este anul in care vom implementa in Romania sistemul TONA TEC, sistem consacrat si fabricat pentru Germania, sistem ceramic testat la 1000 grade, total diferit fata de tubul traditional, mult mai sigur, dedicat oricarui tip de combustibil, chiar si pentru adaptarea la centralele in condensatie.(Certificari de Performanta Mediu Umed-Uscat-Germania)

Avantaje Tona Tec :
 • Sistem Folosit pentru orice tip de combustibil.
 • Greutate redusa.
 • Usor de montat. 
 • Lungimea tuburilor de 500mm si 1000mm.(imbinari mai putine)
 • Imbinare Tub in Tub.(etanseitate ridicata)
 • Rezistent la coroziune.
 • Sistem testat la 1000 grade.
 • Diametre cuprinse intre 80mm si 300mm.
 • Garantie 30 ani.
 • Certificat Performanta Germania.
 • Testat in centre consacrate din Germania.
 • Singurul sistem ceramic fabricat integral in Germania.
Destinatie: 
Seminee, sobe, centrale termice in condensatie, cazane atmosferice, cazane cu camere de ardere in suprapresiune.
Tona Tec 

Tona Tec-film prezentare  :

https://www.youtube.com/watch?v=oVdFK59CU9o&t=79s

Tona Tec produce de 126 ani sisteme de cosuri. Experienta fabricarii si testarii permanente a sistemelor fabricate permite siguranta in exprimarea garantiei de 30 Ani!

www.tona.ro

 

Tona Eco!

Tona Sisteme De Cosuri a lansat sistemul Tona Eco, sistemul tristrat, cu tub interior din samota, vata minerala bazaltica si manta din beton usor, complet accesorizat.

Tona Eco este sistemul Tona Din, cu tubul de samota, vata si mantaua din beton usor fabricate in Germania si accesoriile fabricate in Romania.

Garantia este de 30 ani, fabricarea accesoriilor in Romania (placa acoperire, con evacuare si usita vizitare) nu compromite produsul. Tona Eco  este sistemul cu cel mai corect raport “Calitate-Pret” din Romania, in raport cu produsele similare, garantate pentru combustibili solizi, lichizi, gazosi, cu certificari serioase si mai ales Germane!

 Sistemele Tona Din ,Tona TecTona Tec IsoTona Ultraceramic, Tona Star, Tona Light si Tona Kombi raman neschimbate si au aceleasi preturi
                                                    www.tona.ro

Tona Sisteme De Cosuri

                                         Tona Schornsteine-Germania :

 • Experienta de peste 125 ani.
 • Sisteme de cosuri garantate 30 ani.
 • Sisteme de cosuri pentru orice tip de combustibil.
 • Sisteme de cosuri ceramice, fabricate integral in Germania.
 • Sisteme de cosuri ceramice testate la peste 1000 grade.
 • Sisteme de cosuri certificate in Germania.       
 • Sisteme de cosuri ceramice pentru intubari/asanari cosuri de fum existente.
 • Sisteme de cosuri cu lungimea tubului de 0,5m si 1m.
 • Sisteme de cosuri ceramice cu greutate redusa.
 • Sisteme de cosuri cu diametre cuprinse intre 80mm si 600mm.
 • Sisteme de cosuri de fum cu montaj facil.
 • Sisteme de cosuri ceramice folosite la :seminee-sobe-centrale turbo-centrale condensatie-centrale pe lemn/peleti/ulei.gaz
 • Sisteme de cosuri ceramice cu temperatura de lucru “T 400″ si “T 600″
                                                      www.tona.ro
Specialistii recomanda cosuri de fum profesionale, cu certificari europene, delimiteaza corect inaltimea cosului de fum (utila si totala), dimensioneaza corect tubul interior al cosului de fum (se folosesc de programe de dimensionare profesionale), monteaza si recomanda asigurarea statica, in functie de gradul seismic al zonei in care aveti casa. Cosul de fum reprezinta maxim 1% din investitia in casa dumneavoastra, nu este elementul la care puteti face rabat de la calitate!

conectarea semineelor la cosurile de fum

Un aspect important al montajului unui semineu sau a unei sobe este legatura dintre focar si cosul de fum. Acolo sunt cele mai multe depuneri, dar si temperatura cea mai ridicata, temperatura pe care producatorii de seminee si sobe o specifica in cartea tehnica si care este foarte importanta. La unele seminee aceasta temperatura depaseste 400 de grade si legatura dintre focar si cosul de fum, dar si cosul de fum trebuie sa fie rezistente la o temperatura de lucru de 450-600 grade.

Seminee Expert recomanda legatura fixa EN-Metaloterm Ontop!

EN este un sistem de tubulatura simplu strat, are o grosime de 0,6mm, Temperatura de lucru este de 600 grade (T600), temperatura maxima permisa este de 1000 de grade, pentru o perioada de 30 min, adica face fata cu brio fenomenului de auto-aprindere de pe interior.(reamintim faptul ca 90% dintre cosurile de fum necesita renovare sau nu mai pot fi folosite in conditii optime dupa auto-aprindere)

Sistemul EN poate fi folosit la intubarile cosurilor de fum vechi, dar mai ales la legaturile dintre cazane/seminee/sobe si cosurile de fum, fiind complet accesorizate, cu o gama foarte larga de coturi, reductii si adaptoare pentru orice tip de cos profesional.

EN este disponibil in 3 variante de culori: negru, antracit si inox mat!

EN este recomandat pentru :centrale/seminee/sobe ce au combustibili gazosi, lemn, peleti sau ulei.

www.seminee-expert.ro

“Coșul de fum în lumina modificărilor legislative din domeniu”

Astazi am avut onoarea sa participam la un eveniment interesant, organizat de catre Asociația Profesională a Specialiștilor din Domeniul Echipamentelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat – ASPIR , in parteneriat cu Asociația Inginerilor de Instalații din România filiala Valahia și Ordinul Auditorilor Energetici din România si Asociatia Cosarilor .La “Masa rotunda” au participat cativa reprezentanti ai firmelor producatoare de cosuri de fum profesionale, dar si cativa  profesori universitari ai facultatii de constructii din Bucuresti.

Teme de discutie : “Modificările legislative apărute și implicațiile lor”

Strategia Energetică a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050″

 ”Aplicarea Regulamentului (UE) nr. 305/2011 și combaterea vânzării de coșuri de fum necertificate”

“Necesitatea apariției unui “Normativ pentru proiectarea, montarea, punerea în funcțiune și întreținerea coșurilor de fum”

Partea pozitiva este ca, in sfarsit , Asociatiile Cosarilor,  impreuna cu ASPIR si repezentatii de seama ai unei Universitati cu renume din Romania se implica in acest subiect, sensibil si “evitat”de catre autoritatile total nepregatite ….In sfarsit, in Romania se discuta despre eficienta energetica, despre norme, legi, si normative(care lipsesc).Noi speram ca totul sa nu ramana la nivel de discutii si vom depune eforturi, alaturi de toti cei sus-mentionati, pentru a putea schimba ceva, pentru a atinge punctul normalitaii in domeniul nostru, cel al Cosurilor de Fum.

Astazi s-a discutat despre diferenta intre producatorii de cos de fum si producatorii de Sisteme Profesionale de Evacuare, Despre eficienta energetica, despre sursele moderne de incalzire, despre combaterea sistemelor ce nu constituie sisteme de evacuare a gazelor arse(dar totusi sunt), despre regimul de inaltimi, despre zonele cu grad seismic ridicat, dar si despre asigurarea statica a cosului de fum; depre Certificari de Performanta, Certificari Europene (si mai ales, unde au fost obtinute) si despre dimensionarea corecta a Cosurilor de fum.

Noi Speram intr-o Romanie mai sigura!

 

 

 

 

Tona Sisteme De Cosuri -Romania!

Acţiuni luate in calcul la proiectarea coşurilor de fum

a. Acţiuni permanente
b. Acţiuni temporare
b1. Sarcini utile
b2. Vânt
b3. Temperatură
c. Acţiuni extraordinare
c1. seism
c2. explozii

Încărcarea produsă de vânt se resimte global la nivelul suprafeţei exterioare a coşului şi prin efectul local asupra unor elemente auxiliare. Global
acţiunea vântului se manifestă prin forţe de antrenare acţionând pe direcţia de scurgere a aerului şi, uneori, prin apariţia unor oscilaţii transversale pe
această direcţie, ca efect al formării unor vârtejuri alternante în urma coşului.
Alte modalităţi de manifestare ale acţiunii vântului – cum ar fi ovalizarea ca efect al distribuţiei neuniforme de presiuni pe circumferinţă sau efectele de
interferenţă – trebuie şi ele luate în considerare dacă au efecte semnificative.
Efectele acţiunii vântului menţionate mai sus au, în esenţă, un caracter dinamic. Forţele şi deplasările produse de vânt în structuri înalte şi flexibile cum
sunt coşurile industriale pot fi evaluate doar prin procedee de calcul dinamic sau prin aplicarea unor metode statice echivalente.

Izolaţia termica a cosului de fum

Un sistem eficient de izolare termică trebuie să satisfacă următoarele cerinţe:
a) reducerea gradientului termic şi, implicit, a eforturilor de natură termică în materialul tubului de evacuare a gazelor;
b) reducerea pierderilor de căldură ale gazelor aflate în circulaţie ascendentă în interiorul tubului având ca efecte pozitive
b.1. minimizarea căderii de temperatură a gazelor pe înălţimea coşului, esenţială în cazul gazelor care acced în coş la temperaturi apropiate de punctul
de rouă acidă.
b.2. îmbunătăţirea tirajului
c) reducerea gradientului termic şi a solicitărilor corespunzătoare în trunchiul portant.
La alegerea sistemului de izolare termică se vor analiza următoarele cerinţe specifice:
- stabilitatea structurală pe termen lung. Materialul ales trebuie să nu prezinte în timp tasări sau deformaţii care să creeze suprafeţe neizolate;
- conductivitatea termică redusă;
- aptitudinea de exploatare, inclusiv păstrarea integrităţii, la temperaturile la care va fi expus pe durata de serviciu;
- rezistenţa faţă de acizi şi capacitatea de absorbţie a umidităţii de către materialul izolator şi sistemul lui de fixare. Acest aspect are importanţă în cazul
tuburilor de zidărie, întrucât cantităţi limitate de gaze calde pot pătrunde prin tub şi pot condensa pe măsura apropierii de partea mai rece a izolaţiei;
- accesibilitatea largă.

Efectele cosurilor de fum asupra mediului înconjurător

Zgomot
Nivelul de zgomot produs de coş se va încadra în limitele permise de legislaţia în vigoare.
În mod obişnuit această cerinţă este îndeplinită dacă viteza de evacuare a gazelor la vârf nu depăşeşte 25 m/s. În situaţii speciale, de exemplu dacă se
amplasează un ventilator în interiorul coşului sau dacă viteza de evacuare depăşeşte 25 m/s, se va face dovada încadrării nivelului de zgomot în limitele
prescrise.

Temperatura
Diferenţa pozitivă de temperatură produsă de gazele evacuate la nivelul suprafeţei exterioare a coşului în zonele cu care oamenii pot veni în contact, nu
va depăşi 10▫C. Dacă această cerinţă nu poate fi îndeplinită se vor lua măsuri efective pentru a preveni atingerea accidentală a peretelui coşului.
Temperatura aerului în interiorul spaţiului vizitabil va îndeplini următoarele condiţii:
a) Temperatura aerului nu va depăşi 40▫C;
b) Creşterea de temperatură datorată vecinătăţii cu gazele evacuate nu va depăşi 10▫C.

Căderi de gheaţă
Dacă se anticipează posibilitatea formării unor blocuri de gheaţă pe suprafeţele aferente coşului se vor lua măsuri corespunzătoare pentru a evita
pagubele produse de posibila cădere a acestor blocuri de la înălţime. Aceste măsuri constau fie din instalarea unor opritori fie din prevederea unor
echipamente de încălzire.

Emisii de gaze şi praf
Condiţiile limitative privind efectele poluante asupra mediului înconjurător trebuie să fie în acord cu prevederile de legislaţie referitoare la protecţia
mediului.

Agresivitatea chimică

Agresivitatea chimică asupra materialelor de construcţie în contact cu gazele evacuate se poate manifesta prin acţiunea unor soluţii acide rezultate din
condensarea unor compuşi rezultaţi în focarul de ardere şi care produc acid sulfuric sau clorhidric.
În funcţie de natura şi durata de manifestare, agresivitatea se clasifică în următoarele clase:

a) redusă;

b) medie;

c) ridicată;

d) foarte ridicată.

Calcule necesare la proiectarea cosurilor de fum

Calculul fluxului termic
Se vor determina temperaturile în tubul de evacuare a gazelor, straturile de termoizolaţie şi trunchiul portant. Se va evalua de asemenea prin calcul
scăderea de temperatură din gazele evacuate între cota de acces şi vârful coşului.
În situaţiile în care temperatura gazelor evacuate rezultă în vecinătatea punctului de zonă acidă, sau în care cerinţele de tiraj sunt îndeplinite la limită,
scăderea de temperatură dintre cota de acces a canalelor şi vârful coşului se va evalua atât pentru gazele evacuate cât şi pentru faţa interioară a tubului
de evacuare.

Calcule de dinamică a gazelor
Calculele legate de mişcarea gazelor vor descrie vitezele curentului de evacuare şi variaţiile de presiune în interiorul coşului. Se va ţine seama de
densităţile gazelor evacuate şi ale aerului din mediul ambiant precum şi de pierderile de energie pe traseul de evacuare, cum ar fi cele produse de
schimbările de direcţie, frecare sau petrecerile între tronsoane. Dacă tubul de evacuare este permeabil faţă de gaze, cum este în cazul zidăriei antiacide,
nu este admisă în condiţii de funcţionare normală prezenţa unor presiuni pozitive la faţa interioară a tubului.

Parametri ce tin seama de regimul de funcţionare coşului de fum

a) regimul de funcţionare al coşului, acesta putând fi continuu, intermitent sau ocazional;
b) periodicitatea întreruperilor planificate ale funcţionării în vederea efectuării de inspecţii şi, eventual – reparaţii la interior;
c) compoziţia gazelor evacuate şi concentraţiile substanţelor nocive în aceste gaze;
d) concentraţia de praf şi, în mod particular, de praf abraziv în gazele evacuate;
e) debitul fiecărui canal de gaze care deversează în coş;
f) temperatura gazelor la intrarea fiecărui canal în coş;
g) temperaturile maxime ale punctului de rouă al gazelor evacuate;
h) presiunea admisibilă sau necesară la intrarea canalelor de fum în coş;
i) altitudinea amplasamentului precum şi aspectele particulare ale topografiei locale (dacă există);
j) temperaturile medie, maximă şi minimă ale temperaturii exterioare;
k) valorile medie, minimă şi maximă ale presiunii atmosferice;
l) valorile medie, maximă şi minimă ale umidităţii atmosferice;
m) parametri de funcţionare prevăzuţi de producător pentru instalaţia de ardere.

Terminologie si definiţii din domeniul cosurilor de fum

▪ element portant: parte a structurii care preia încărcări locale sau de ansamblu.
▪ trunchi portant: componentă a suprastructurii coşului având rolul de a transmite fundaţiei greutatea tubulaturii de evacuare precum şi efectele
încărcărilor orizontale din vânt/seism. Poate fi format din trunchiul portant curent şi soclu.
▪ sistem de protecţie: ansamblul elementelor care realizează separarea amestecului gazelor evacuate de trunchiul portant. Este alcătuit din tubul de
evacuare a gazelor, structura de rezemare a tubului (structura interioară), termoizolaţie şi spaţiul de aer dintre tub şi trunchiul portant.
▪ tub de evacuare a gazelor: membrana structurală/autoportantă a sistemului de protecţie. Delimitează spaţiul de scurgere a gazelor prin coş şi asigură
protecţia trunchiului portant faţă de agresivitatea chimică şi (parţial) termică a substanţelor evacuate.
▪ spaţiu vizitabil: spaţiu de aer – având de regulă ventilaţie naturală – situat între tubul de evaluare şi trunchiul portant, şi prevăzut cu posibilitatea de
acces pentru persoane.
▪ stabilizator: dispozitiv aplicat pe suprafaţa exterioară a trunchiului portant în scopul reducerii oscilaţiilor transversale pe direcţia vântului.
▪ coronament: sistem de protecţie a trunchiului portant, tubului de evacuare a gazelor şi, dacă există, spaţiului vizitabil, situat la vârful coşului.
▪ prize de susţinere: ţevi (dispozitive) filetate inserate în trunchiul portant din beton armat pentru a permite aplicarea ulterioară a unor elemente (scări,
trepte) de căţărare.
▪ circulaţie descendentă: sucţiune la vârf pe faţa opusă bătăii vântului care imprimă o tendinţă locală de mişcare descendentă a gazelor evacuate.
▪ coş ancorat: coşul a cărui stabilitate este asigurată parţial prin intermediul unor cabluri ancorate.
▪ flux termic netranzitoriu: regim de propagare a căldurii în care orice punct temperatura rămâne constantă în timp.
▪ flux termic tranzitoriu: regim de propagare a căldurii în care temperatura din punctele caracteristice este variabilă în timp.
▪ suprapresiune: există atunci când presiunea în interiorul tubului de evacuare a gazelor este mai mare decât presiunea în exteriorul tubului.
▪ depresiune/subpresiune: există atunci când presiunea în interiorul tubului de evacuare a gazelor este mai mică decât presiunea în exteriorul tubului.

Semineul cu tiraj natural.

“Motorul” curgerii fumului prin cos este sursa interna de caldura (focul), care creeaza o diferenta de densitate intre gazele calde din semineu si aerul din exteriorul acestuia.

O importanta aparte o are configuratia semineului in partea sa initiala (intrare, vatra, zona de radiatie, clapeta tiraj).

Aceasta va determina configuratia curgerii corecte a gazelor calde a caror temperatura se afla in intervalul mentionat mai inainte.

La nivelul partii din spate a vetrei, gazele generate de foc au viteze suficient de mari pentru a produce vartejuri care au tendinta de revenire a fumului in incapere.

Aceasta tendinta trebuie sa fie contracarata atat prin marimea corespunzatoare a zonei superioare a vetrei, cat si prin asigurarea unei viteze minime de aspiratie a aerului la nivelul sectiunii de intrare in semineu.

De regula, vitezele de peste 0.25 m/s la intrarea in semineu ca si asigurarea unui spatiu corespunzator dupa buiandrugul (de deasupra deschiderii de intrare in semineu), evita patrunderea fumului in incapere generand buna functionare a semineului.

Cosul de fum are, de asemenea, stabilite reguli de dimensionare a sectiunii transversale (de ex. diametrul intern al cosului cu sectiune rotunda) in functie de inaltimea sa.

Spre exemplu, pentru un semineu cu latimea intrarii Lsem=1200 mm si inaltimea Hsem= 900 mm, diametrul minim necesar, Dcos, pentru cosul de fum este Dcos= 400 mm in cazul inaltimii cosului Hcos= 3 m si, respectiv, Dcos= 300 mm in cazul inaltimii cosului Hcos= 15 m.

In ambele cazuri, debitul de aer evacuat din incapere, odata cu fumul, este Daer= 970 m3/h, iar sectiunea libera minima a clapetei de tiraj trebuie sa fie Sclap= 0.125 m2 (primul caz) si Sclap= 0.071 m2 (al doilea caz).

Ce este tirajul.

Tirajul este o caracteristica intrinseca a desfasurarii oricarui proces de inlaturare a produselor reziduale (fum, vapori de apa etc.), ale unui proces de ardere cu ajutorul unui cos.

Tirajul se produce de la sine prin ridicarea naturala a gazelor de ardere, acestea fiind mai calde (mai usoare) decat aerul din jurul focului.

Obisnuit, temperatura gazelor de ardere care „ies” pe cos variaza intre 165 si 280 oC.

In functie de cele doua elemente definitorii ale cosului de fum, inaltimea si sectiunea sa, tirajul poate fi „normal”, „prea activ” sau „prea lenes”.

Cand este „prea” activ se pierde din caldura produsa, prin cos evacuandu-se prea mult aer amestecat cu gazele calde; cand este „prea lenes”, fenomenul este invers, in incapere ramanand fum neevacuat.

In mod „normal” tirajul este corect daca se evacueaza minimum de gaze calde fara a se simti fum in incapere

Tirajul se poate regla cu ajutorul asa-numitei clapete de tiraj cu care se doteaza, de regula, orice cos de fum (similara clapetei sobelor de teracota).

Ce este semineul.

Simplificand lucrurile orice semineu se compune din:
- vatra (loc de amplasare a combustibilului, de regula lemnele de foc);
- o gura de alimentare a semineului („poarta” prin care se introduc lemnele si prin care „iese” caldura spre camera);
- o placa de radiatie (uzual, din cupru sau bronz, mai rar din fonta sau otel)
- cosul de fum (evacuatorul unui rezultat mai putin placut al arderii, fumul);
- clapeta de tiraj a cosului de fum.

Aceasta descriere se refera la semineele cu tiraj natural.

Mai nou au aparut seminee cu tiraj fortat.

In acest caz elementele componente prezentate se completeaza cu un ventilator de tiraj cu turatie variabila (amplasat in exterior, in varful cosului de fum).

Recapituland, semineul poate ramane un simplu element decorativ sau poate fi activat, incalzind o incinta (mai ales in ocazii speciale); el poate fi cu tiraj natural sau cu tiraj fortat (prin ventilator).

In toate cazurile in care semineul este activat trebuie sa fie cunoscute anumite reguli de concepere, realizare fizica si de exploatare.

Intrarea (fata) semineului, caracterizata prin dimensiunile sale, latime (Lsem) si inaltime (Hsem), are importanta majora, atat pentru introducerea lemnelor de ardere, cat si pentru stabilirea debitului de aer care va traversa semineul in scopul asigurarii tirajului sau natural.

Dimensiunile, Lsem si Hsem, sunt stabilite, de regula, de proiectant pentru armonizarea semineului cu restul dimensiunilor incaperii.

Zona vetrei, stabilita tot de ptoiectant, trebuie sa permita o corecta manipulare a lemnelor, atat la initierea arderii, cat si pe parcursul desfasurarii acesteia, asigurand simultan conditiile de siguranta contra incendiilor.

Zona radianta, este importanta pentru obtinerea unui debit maxim de caldura (sub forma radianta).

In acest scop se poate adauga o placa verticala, din metal turnat (fonta, bronz, otel) pentru placarea fundului de vatra; placa radianta poate purta elemente decorative, de personalizare a acesteia (numele proprietarului, anul construirii casei, castelului etc.).

Clapeta de tiraj, are un rol important in stabilirea unui tiraj natural corect; are pozitii diferite, mai deschisa la initierea focului (evitarea patrunderii fumului in camera) si mai inchisa pe parcursul arderii.

Cosul de fum, caracterizat prin sectiunea de evacuare a gazelor si prin inaltime, are rolul major in realizarea corecta a tirajului semineului.

In toate cazurile, inaltimea cosului este distanta intre cota varfului cosului si cota talpii inferioare a buiandrugului sectiunii de intrare in semineu.

Ventilatorul, nu este necesar la semineele cu tiraj natural; este indispensabil insa in cazul unei resedinte prevazute si cu alte sisteme de ventilare mecanica.